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Dear Sirs,
Leases – Exposure Draft – ED 2010/9
INTRODUCTION
The Quoted Companies Alliance (QCA) is a not-for-profit membership organisation working for small and mid-cap quoted companies.  Their individual market capitalisations tend to be below £500m.   
The QCA is a founder member of EuropeanIssuers, which represents over 9,000 quoted companies in fourteen European countries.
The QCA Financial Reporting Committee has examined your proposals and advised on this response.  A list of committee members is at Appendix A.
RESPONSE
We welcome the opportunity to respond to this consultation.  Please find our answers to the specific questions below:
Question 1: Lessees
(a) Do you agree that a lessee should recognise a right-of-use asset and a liability to make lease payments? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why?
(b) Do you agree that a lessee should recognise amortisation of the right-of-use asset and interest on the liability to make lease payments? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why?
We agree with the proposals in (a) and (b) above, since it will allow users to understand the magnitude of lease commitments, regardless of whether the lessee retains the benefits or risks of ownership.
Question 2: Lessors
(a) Do you agree that a lessor should apply;
(i) the performance obligation approach if the lessor retains exposure to significant risks or benefits associated with the underlying asset during or after the expected lease term, and 
(ii) the derecognition approach otherwise? Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and why?
(b) Do you agree with the boards’ proposals for the recognition of assets, liabilities, income and expenses for the performance obligation and derecognition approaches to lessor accounting? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and why?
Our response does not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our

members.
Question 3: Short-term leases
The exposure draft proposes that a lessee or a lessor may apply the following simplified requirements to short-term leases, defined in Appendix A as leases for which the maximum possible lease term, including options to renew or extend, is twelve months or less:
(a) At the date of inception of a lease, a lessee that has a short-term lease
may elect on a lease-by-lease basis to measure, both at initial measurement and subsequently;
(i) the liability to make lease payments at the undiscounted amount of the lease payments and
(ii)       the right-of-use asset at the undiscounted amount of lease payments plus
initial direct costs. Such lessees would recognise lease payments in profit or loss over the lease term (paragraph 64).
(b) At the date of inception of a lease, a lessor that has a short-term lease may elect on a lease-by-lease basis not to recognise assets and liabilities arising from a short-term lease in the statement of financial position, nor derecognise any portion of the underlying asset. Such lessors would continue to recognise the underlying asset in accordance with other IFRSs and would recognise lease payments in profit or loss over the lease term
(paragraph 65). (See also paragraphs BC41–BC46.)
Do you agree that a lessee or a lessor should account for short-term leases in this way?
Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and why?
As outlined in our response to the discussion paper in our opinion short-term leases, which would not have a significant effect on the balance sheet, should not be included in the revised standard. Treating all leases in the way proposed by the standard would cause an additional burden on our members without providing a tangible benefit to the reader of the financial statements.

In order to improve comparability, we would suggest that the proposed new standard include

a requirement to disclose the type of assets which have been excluded, together with details

of the supporting obligations.
Question 4
(a) Do you agree that a lease is defined appropriately? Why or why not? If not, what alternative definition would you propose and why?
We agree with the definition.
(b) Do you agree with the criteria in paragraphs B9 and B10 for distinguishing a lease from a contract that represents a purchase or sale? Why or why not? If not, what alternative criteria would you propose and why?
We agree with the criteria.
(c) Do you think that the guidance in paragraphs B1–B4 for distinguishing leases from service contracts is sufficient? Why or why not? If not, what additional guidance do you think is necessary and why?
We cannot foresee any circumstances in which the guidance would be insufficient to determine whether an arrangement contains a lease or service contract.
Question 5: Scope exclusions
The exposure draft proposes that a lessee or a lessor should apply the proposed IFRS to all leases, including leases of right-of-use assets in a sublease, except leases of intangible assets, leases of biological assets and leases to explore for or use minerals, oil, natural gas and similar non-regenerative resources (paragraphs 5 and BC33–BC46).
Do you agree with the proposed scope of the proposed IFRS? Why or why not? If not, what alternative scope would you propose and why?
We agree that the scope should cover all leases except those excluded above.
Question 6: Contracts that contain service components and lease components
The exposure draft proposes that lessees and lessors should apply the proposals in Revenue from Contracts with Customers to a distinct service component of a contract
that contains service components and lease components (paragraphs 6, B5–B8 and BC47–BC54). If the service component in a contract that contains service components and lease components is not distinct:
(a) the FASB proposes the lessee and lessor should apply the lease accounting requirements to the combined contract.
(b) the IASB proposes that:
(i) a lessee should apply the lease accounting requirements to the combined contract.
(ii) a lessor that applies the performance obligation approach should apply the lease accounting requirements to the combined contract.
(iii) a lessor that applies the derecognition approach should account for the lease component in accordance with the lease requirements, and the service component in accordance with the proposals in Revenue from Contracts with Customers.
Do you agree with either approach to accounting for leases that contain service and lease components? Why or why not? If not, how would you account for contracts that contain both service and lease components and why?
As detailed in our response to Question 2, we do not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our members.  We believe applying the lease accounting requirements to the combined contract is the only practicable and reliable method.
Question 7: Purchase options
The exposure draft proposes that a lease contract should be considered as terminated when an option to purchase the underlying asset is exercised. Thus, a contract would be accounted for as a purchase (by the lessee) and a sale (by the lessor) when the purchase option is exercised (paragraphs 8, BC63 and BC64).
Do you agree that a lessee or a lessor should account for purchase options only when they are exercised? Why or why not? If not, how do you think that a lessee or a lessor should account for purchase options and why?
We agree with this proposal, on the basis that the cost of continually reassessing the likelihood of purchase/sale before the option is exercised would be excessive, would involve a high degree of judgment and would not be useful nor allow comparability by the user.
Measurement
The exposure draft proposes that a lessee or a lessor should measure assets and
liabilities arising from a lease on a basis that:
(a) assumes the longest possible term that is more likely than not to occur, taking into account the effect of any options to extend or terminate the lease (paragraphs 13, 34, 51, B16–B20 and BC114–BC120).
(b) includes in the lease payments contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees specified by the lease by using an expected outcome technique (paragraphs 14, 35, 36,
52, 53, B21 and BC121–BC131). Lessors should only include those contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees that can be measured reliably.
(c) Is updated when changes in facts or circumstances indicate that there is a significant change in the liability to make lease payments or in the right to receive lease payments arising from changes in the lease term or contingent payments, including expected payments under term option penalties and residual value guarantees, since the previous reporting period (paragraphs 17, 39, 56 and BC132–BC135).
Question 8: Lease term
Do you agree that a lessee or a lessor should determine the lease term as the longest
possible term that is more likely than not to occur taking into account the effect of any options to extend or terminate the lease? 
Why or why not? If not, how do you propose that a lessee or a lessor should determine the lease term and why?
We agree that this is a reasonable proposal, notwithstanding that this could result in a lessee and lessor making quite different assumptions about the same lease.
Question 9: Lease payments
Do you agree that contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees that are specified in the lease should be included in the measurement of assets and liabilities arising from a lease using an expected outcome technique? 
Why or why not? If not, how do you propose that a lessee or a lessor should account for contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees and why?
Do you agree that lessors should only include contingent rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees in the measurement of the right to receive lease payments if they can be measured reliably? Why or why not?
As noted in our response to the discussion paper we believe that including the items above would require significant judgment, and for some of our members, an onerous increase in the level of effort required to track performance of the asset (and thus contingent rentals for example). In addition, accounting for the same lease by the lessee and lessor could give significantly different values for the lease asset and liability, depending on the assumptions used by each (and the degree of reliability assessed by the lessor).  This would not aid comparability and could be confusing for users.  We believe contingent rentals and expected payments under term option penalties should not be anticipated, and only accounted for when incurred.

Question 10: Reassessment
Do you agree that lessees and lessors should remeasure assets and liabilities arising under a lease when changes in facts or circumstances indicate that there is a significant change in the liability to make lease payments or in the right to receive lease payments arising from changes in the lease term or contingent payments (including expected payments under term option penalties and residual value guarantees) since the previous reporting period? 
Why or why not?  If not, what other basis would you propose for reassessment and why?
We believe it is unlikely that in most cases, reassessing the lease term and contingent payments would give rise to a significant change in the lease asset and liability.  Furthermore, as noted in our previous response re-determining the value of the obligation at each reporting date would create a significant burden on the accounting function of our members.
We therefore recommend that if the final standard includes the requirement to use the expected outcome technique, this should be determined at the commencement of the lease and not subsequently remeasured.
Question 11
Do you agree with the criteria for classification as a sale and leaseback transaction? Why or why not? If not, what alternative criteria would you propose and why?
We believe the proposals for sale and leaseback transactions are too restrictive, and indeed appear to contradict aspects of the exposure draft on ‘revenue from contracts with customers’.  That is, terms that would not typically preclude the recognition of revenue for a sale may result in a sale and leaseback not qualifying for sale-leaseback accounting. The criteria included in this exposure draft could result in many more transactions being accounted for as financings than under current practice.  We believe it is right that the lease element should be accounted for in accordance with the proposals within the exposure draft, but that the Board should reconsider its guidance for determining whether the seller/lessee retains only a trivial amount of the risks or benefits associated with the underlying asset (ie can recognise a sale).
Question 12: Statement of financial position
(a) Do you agree that a lessee should present liabilities to make lease payments separately from other financial liabilities and should present right-of-use assets as if they were tangible assets within property, plant and equipment or investment property as appropriate, but separately from assets that the lessee does not lease (paragraphs 25 and BC143–BC145)?
Why or why not? If not, do you think that a lessee should disclose this information in the notes instead? What alternative presentation do you propose and why?
We believe that the entity should have the choice to present the lease liabilities and right-to-use assets net on the face of the statement of financial position, with full disclosure in the Notes.  This would prevent entities that do not believe that their leased assets are significant to their business operations from having the overall appearance of their statement of financial position being distorted by the presence of the gross asset and liabilities resulting from leases.
(b) Do you agree that a lessor applying the performance obligation approach should present underlying assets, rights to receive lease payments and lease liabilities gross in the statement of financial position, totalling to a net lease asset or lease liability (paragraphs 42, BC148 and BC149)? 
Why or why not? If not, do you think that a lessor should disclose this information in the notes instead? What alternative presentation do you propose and why?
Our response does not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our

members.

(c) Do you agree that a lessor applying the derecognition approach should present rights to receive lease payments separately from other financial assets and should present residual assets separately within property, plant and equipment (paragraphs 60, BC154 and BC155)? 
Why or why not? Do you think that a lessor should disclose this information in the
notes instead? What alternative presentation do you propose and why?
Our response does not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our

members.

(d) Do you agree that lessors should distinguish assets and liabilities that arise under a sublease in the statement of financial position (paragraphs 43, 60, BC150 and BC156)? Why or why not? If not, do you think that an intermediate lessor should disclose this information in the notes instead?
Our response does not address lessor accounting as it is not relevant to the majority of our

members.

Question 13: Statement of comprehensive income
Do you think that lessees and lessors should present lease income and lease
expense separately from other income and expense in profit or loss (paragraphs
26, 44, 61, 62, BC146, BC151, BC152, BC157 and BC158)? Why or why not? If not,
do you think that a lessee should disclose that information in the notes instead?
Why or why not?
We agree with this proposal, as we believe users would want to distinguish lease income and expense from other sources of income and expense. It would also aid communication with users as to the impact of the proposals upon application.
Question 14: Statement of cash flows
Do you think that cash flows arising from leases should be presented in the statement of cash flows separately from other cash flows (paragraphs 27, 45, 63, BC147, BC153 and BC159)? Why or why not? If not, do you think that a lessee or a lessor should disclose this information in the notes instead? Why or why not?
We agree with this proposal, particularly within financing cash-flows, as we believe users would want to distinguish lease financing from other financing activity (such as loans).
Question 15
Do you agree that lessees and lessors should disclose quantitative and qualitative
information that:
(a) identifies and explains the amounts recognised in the financial
statements arising from leases; and
(b) describes how leases may affect the amount, timing and uncertainty of
the entity’s future cash flows (paragraphs 70–86 and BC168–BC183)? Why or why not? If not, how would you amend the objectives and why?
We agree with the proposals above, since the change from current accounting is markedly different under the proposals in the exposure draft.  Users will require help in determining how these differences have arisen and the impact on an entity’s performance and financial position.
Question 16
(a) The exposure draft proposes that lessees and lessors should recognise and measure all outstanding leases as of the date of initial application using a simplified retrospective approach (paragraphs 88–96 and BC186– BC199). Are these proposals appropriate? Why or why not? If not, what transitional requirements do you propose and why?
We think that these proposals are appropriate.
(b) Do you think full retrospective application of lease accounting requirements should be permitted? Why or why not?
As noted in our response to the discussion paper full retrospective application will create a considerable workload for our members and would ask the Board to consider further the benefit to users of adopting this approach.
(c) Are there any additional transitional issues the boards need to consider?
If yes, which ones and why?
A factor that may distort the leases accounted for under the transition approach would be if there was a significant change in the entity’s incremental rate of borrowing between the lease inception date and the application date, and thus discount rate applied to the lease payments to achieve their present value.  We urge the Board to consider whether this is a matter that requires their attention.
Question 17
Paragraphs BC200–BC205 set out the boards’ assessment of the costs and benefits
of the proposed requirements. Do you agree with the boards’ assessment that the
benefits of the proposals would outweigh the costs? Why or why not?
If the requirement to reassess the leases at each reporting date were to be removed, we believe the benefits of the proposals would outweigh the costs.
Question 18
Do you have any other comments on the proposals?
For some of our members, the requirements of this exposure draft will require a significant change in their processes for tracking leases and measuring associated balances.  We therefore request that the Board considers carefully its proposed effective date for implementation of the final standard, and allows entities sufficient time to prepare, particularly in light of the proposals for retrospective application.
Yours sincerely,
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